Tabata + Köredzés

Tabata + Köredzés
Tabata + Köredzés

Izom csoport:

Kategóriák:

Kellékek:

Zsírgyilkos edzésmódszer – TABATA

A leggyorsabb formája annak, hogy zsírt veszíts és állóképességet nyerj.

Az elmúlt évek legnépszerűbb módszerévé a Tabata edzésmódszer vált. Ennek az okát a hatékonyságában kell keresnünk, hiszen rövid időt vesz igénybe, a japán Izumi Tabata által kifejlesztett módszer.
Nagy intenzitású szakaszokból, és rövid, az esetek többségében teljes pihenőkből álló gyakorlatsorból áll, így ezeknek a gyakorlatoknak a végzésével jóval több zsírt lehet elégetni, mint egy közepes intenzitású aerob edzéssel. Ezzel az új edzésmódszer növeljük az állóképességet és az erőt, miközben a vércukorszintünk csökken.

Mitől más a TABATA módszer?

Mitől más a TABATA módszer mint a többi, már jól ismert edzés módszer?
Egy közepes intenzitású kardió edzés során tulajdonképpen ugyan annyi kalóriát égetünk el mint a Tabata módszer során végzett edzéskor, de a folyamatosan váltakozó intenzitás miatt a Tabata edzés után a zsírégetés nem csak az edzés alatt, hanem utána még 24 órán át úgynevezett utóégető hatás figyelhető meg, miközben mi a hétköznapi dolgainkat végezzük (alszunk, eszünk, pihenünk stb.).

A szervezetre gyakorolt hatása:

Javítja állóképességünket, testünk kitartását, erőnket, növeli teljesítményünket, javítja mozgáskoordinációnkat, testtudatunkat, gyorsaságunkat, egyensúly érzékünket és még sorolhatnánk.

Mire számíthatsz egy Tabata módszeres edzés során?

A Tabata titka a rövid ideig tartó intenzív terhelés és a szünetek váltakozása: az egyszerű gyakorlatokból nyolc húsz másodperces sorozatot kell végezned, tíz másodperces szünetekkel! A Tabata akkor fejti ki igazán a hatását, ha minden gyakorlatot teljes erőbedobással, pontosan és precízen végzel!

A Tabata + Köredzés felépítése:

Mivel a gyakorlatok alaposan megdolgoztatják az izmaidat, mindig alapos bemelegítéssel kezdünk, majd lassan begyakoroljuk a tabatában végezendő 8 feladatunkat, hogy mikor a tabata zene megszólal, már a Te fizikai erőnlétednek megfelelő ténylegesen, teljes erőbedobással tudd a gyakorlatokat kivitelezni. Ezután a köredzés bevezetőjeként kicsit foglalkozunk a törzs izomzatával is, ami has és hátizom gyakorlatokból tevődik össze, majd következik a köredzés ami állhat állomások egymásutániságából, vagy egymás után végzett feladatokból.

A végén egy alapos nyújtással zárjuk az órát.

A Tabata + Köredzésen használt eszközök variációja szinte végtelen lehet. Csak, hogy néhányat említsünk: súlyzók, kettlebell, gumikötél, step pad… stb. illetve a saját testsúlyod. Mivel minden gyakorlatnak létezik könnyített változata, nem jelent problémát, ha különböző képességű és fittségű egyének kerülnek össze egy ilyen edzésen.

Az, hogy Rád mennyire lesz hatással az edzés, mind csak azon múlik, hogy Te mennyire vagy képes mindent beleadni abban az egy órában. 🙂 A tapasztalatom azonban az, hogy egy csoportos órán, csapatban edzeni sokkal nagyobb intenzitást ad mindenkinek, hiszen viszik a többiek. „Ha Ő csinálja, akkor én is…” „…ne már, hogy pont én nem bírom csak…” 🙂 Szerintem sokkal többet ki tudsz hozni magadból egy csoportos órán, mint ha egyedül edzenél. 🙂

Ezt az edzésformát bárki el tudja sajátítani, ha van elég kitartása hozzá és nem csak jól nézünk majd ki, de boldogabb, energikusabb, nyugodtabb emberek leszünk minden egyes edzés elteltével.
Szeretném átadni minél több embernek azt az élményt, amit a TABATA + KÖREDZÉS nyújt.

Az óra időtartama: 1 óra

Fotógaléria